Sveriges 3 vanligaste husdjur

När det gäller vilka husdjur som är vanligast i svenska hem kan man utan svårigheter konstatera att pälsdjuren hamnar högst upp på listan även om både fåglar och fiskar är uppskattade vänner och sällskapsdjur. Det genomförs regelbundet undersökningar inom det aktuella området men sällan har pälsdjuren faktiskt lämnat topplaceringarna. Smågnagare är också populära husdjur som uppskattas av både barn och vuxna. Topp 3 utgörs dock av den självständiga katten, den trofasta hunden och den kramgoa kaninen.

1. Katten

Katten har länge samsats med hunden som ett av de vanligaste husdjuren i Sverige. Även om den är väldigt egensinnig och självständig till sin natur kan särskilt huskatten bli en riktigt god vän. Många ensamma människor uppskattar kattens sällskap och den är också, till skillnad från hunden, ganska lättskött. En katt kräver inte samma grad av närvaro som en hund och den behöver inte rastas regelbundet. När man väljer att skaffa katt kan det dock vara en god idé att tänka igenom beslutet då en katt kan leva i 15-20 år.

Som husdjur kräver katten naturligtvis en hel del kattspecifika föremål för att må bra som till exempel en kattlåda så att den i lugn och ro kan uträtta sina behov. Ett absolut måste är någon form av klösträd som gör det möjligt för katten att vässa sina klor och träna sina muskler. Tillgång till mat och vatten är en självklarhet samt en mysig liten säng.

De vanligaste och mest populära katterna i svenska hem är till exempel bondkatten men det finns en hel del rasspecifika katter som ragdoll, norsk skogskatt, maine coone, sibirsk katt samt helig birma med flera. Många kattägare vittnar bestämt om att en katt kan vara minst lika tam och trevlig som en hund. Det går dock inte att dresserad den.

2. Hunden

Hunden har sedan urminnes tider kallats människans absolut bästa vän. Det är kanske inte så konstigt med tanke på den tillgivenhet och trofasta natur som hunden uppvisar. Att hunden i grunden är ett utpräglat flockdjur bidrar naturligtvis till att den ser till att verkligen bli en del av familjen.

Den som skaffar hund får dock vara beredd på ett intensivt engagemang då en hund kräver en hel del uppmärksamhet samt daglig tillsyn och skötsel. Promenader, aktivering och social gemenskap är vanliga inslag i hundägarens vardag. Viktigt i sammanhanget är också att en hund kostar en del pengar i både inköp, matkonto och försäkringar. Livslängden varierar från ras till ras men en hund kan leva i snitt 10-12 år.

Hundägaren kan även räkna med att behöva köpa en rad olika saker och tillbehör som halsband, koppel, hundtäcke, hundsäng, hundborste, bajspåsar och matskålar. Sveriges vanligaste hundraser utgörs främst av labrador, golden retriever, schäfer, jämthund och chihuahua. Det finns naturligtvis även många väldigt älskade blandraser.

3. Kaninen

Det är kanske inte helt otippat att kaninen är med på listan över Sveriges vanligaste husdjur. Kaninen är en mysig och gosig vän som gärna uppskattas av familjer. Det finns en hel del sysselsättningar för människor med kaniner som till exempel kaninhoppning eller rensning av trädgårdsland.

Mysfaktorn är med andra ord hög samtidigt som kaninen är billig i drift och inte kräver alltför omfattande skötsel. Ett absolut måste är självklart en bur som bör städas regelbundet. För att kaninen ska må bra behöver den rent vatten dagligen samt att få komma ut ur buren då och då. Populära raser är bland annat dvärgvädur, tan och hermelin. Livslängden är i snitt cirka 8 år.